BIUROWIEC WARTA, WARSZAWA, POLSKA

warta

BIUROWIEC WARTA, WARSZAWA, POLSKA

Na dziedzińcach biurowca powstały cztery ogrody, które tworzą prywatne, komfortowe miejsca do wypoczynku i kontemplacji. Ogrody zbudowano na płycie parkingowej w technologii „intensywnego zielonego dachu”. To pierwszy taki projekt w Warszawie. W tym roku projekt obchodzi dwudziestolecie istnienia i doskonale czuje się bez znaczących zmian w tak długim okresie.

Elementy oświetleniowe rozmieszczone są wzdłuż obwodu każdego dziedzińca na wysokości 12 m. Na terenie dziedzińców znajduje się kilka elementów wodnych: różne fontanny, strumienie i kaskady wodne, które również przyczyniają się do uspokojenia i relaksu odwiedzających. W pobliżu tych elementów wodnych posadzono rośliny kochające wilgoć.

Paleta roślin jest zróżnicowana. Użyto również egzotycznych roślin, takich jak bambus w donicach. Pomimo tego, że zimy w Polsce były dość mroźne (do -25 stopni), wszystkie rośliny dobrze się zakorzeniły. Posadzono również winogrona, które w wyniku naturalnego wzrostu tworzyły zielone ściany, przesuwając się do elewacji budynku, tworząc w ten sposób efekt dżungli.